Oudste brouwerij van Nederland

Brand Bier Brouwerij ligt op een van de mooiste plekjes van het Limburgse heuvelland en is gevestigd in Wijlre aan de Brouwerijstraat 1.Limburg is trots op zijn brouwerij en dat dit wederzijds is mag wel blijken uit het nauw betrokken zijn van de Brand brouwerij bij schutters-, fanfare- en harmoniefeesten en bij Pinkpop, WMC en Preuvenemint.

Boeiende historie

De Brand bierbrouwerij stamt uit 1340, maar is ondanks die hoge ouderdom toch heel eigentijds.  In het Brand museum in Wijlre maak je kennis met de boeiende en rijke historie van deze bierbrouwerij. Het museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van de familie Brand. Hier zie je tal van oude reclameborden, flessen, glazen en tradities waaraan Brand verbonden was en nog steeds is. Na het bezoek aan het Brandmuseum kun je de brouwerij bezichtigen en meedoen aan een proeverij.

‘t Brandgeveul’

Bij een bezoekje aan de brouwerij wordt je ontvangen met koffie en vlaai en kun je een filmdocumentaire zien over de brouwerij. Ook wordt je rondgeleid door de brouwerij, waar alle bijzondere bieren van Brand nog altijd volgens authentieke recepten worden gebrouwen. De rondleiding eindigt in het befaamde Kelderke, dat in 1937 werd geïnitieerd door Guus Brand. Kunstenaars, glazeniers, meubelmakers en binnenhuis- architecten hebben hun medewerking verleend aan het Kelderke, dat in alles de typisch Limburgse sfeer uitstraalt. Hier kun je zelf proeven hoe de bijzondere bieren van Brand smaken en de gastvrije brouwers laten je niet naar huis gaan zonder een geschenk. Het programma ‘t Brandgeveul’ duurt ongeveer 120 minuten en is na reservering te bezoeken op maandag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Te reserveren bij het VVV Zuid Limburg of rechtstreeks bij de Brand Brouwerij zelf.

De ‘Brandslangen’

Al 40 jaar geleden ontstond de eerste ‘Brandslang’ in Maastricht. Deze ‘Brandslang’ bestaat uit 12 van de gezelligste cafe’s in het hartje van Limburgs hoofdstad. Alle cafe’s zijn met elkaar verbonden door een Brandslang. Bij VVV Zuid Limburg is gratis het boekje ‘Brandslang Heuvelland’ verkrijgbaar, waarin 17 Brand-horecagelegenheden zijn opgenomen, die alle in het Zuid-Limburgse heuvelland zijn gelegen of via deze link bekijken. Een arrangement van de Brandslang Heuvelland kunt u boeken bij VVV Zuid Limburg.

Ook bij VVV’s van Sittard en Venlo kun je een brandslang-route verkrijgen. Daarnaast vind je buiten Limburg Brandslangen in Amsterdam, Deventer en Den Bosch.

 

Herberg Moeder de Gans

De gezellige en sfeervolle herberg Moeder de Gans is een restaurant- café, gelegen aan het pittoreske dorpspleintje van Teuven in de Belgische voerstreek. De gerechten zijn huisgemaakt en bestaan veelal uit ambachtelijke en biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek. De herberg biedt ook diverse arrangementen aan die een plezierige invulling kunnen geven aan uw vrije dag of vakantie; van een bezoek aan een ambachtelijk bedrijf in de streek tot een trappistenbier proeftocht in de natuur.

Moeder de Gans
Teuven-dorp 60
3793 Teuven (B)

E-mail: moeder@degans.be
Tel: 0032-(0)4-3812285
Fax: 0032-(0)4-3810572

Restaurant Cuba Libre

Cuba Libre is het enige Limburgse restaurant met een eigen dansvloer, dat is opgenomen in de Top vijf die is samengesteld door Plus Magazine en de Internetsite voor onafhankelijke restaurant informatie, Iens.

Denk je aan Cuba dan denk je ongetwijfeld aan de mambo, rum, mojito’s en zwoele nachten. Na een kennismaking met de Cubaanse keuken in restaurant Cuba Libre in Vijlen komen daar nog wat dingen bij. Sopa de Ajo bijvoorbeeld, knoflooksoep. Of Sopa de Platanos, bananensoep. In een avontuurlijke bui? Ga voor de op Cubaanse wijze gebakken kippenlevertjes! Of voor de Cubaanse lamskoteletjes; dat is misschien wat veiliger. En niet alleen het eten is Cubaans, alles ademt Cuba. De muziek, het meubilair, de muurschilderingen; een avondje Cuba Libre is als een kleine Caribische vakantie! Naast het eten is het ook mogelijk om dansworkshops te volgens, zoals Zumba en Salsa.

Cuba Libre
Mamelisserweg 16-18
6294 NH Vijlen

E-mail: info@restaurantcubalibre.nl
Tel.: 043-30 60 206