Heuvelland –  5 sterren landschap van Nederland

In dit golfende landschap liggen nostalgische dorpjes en stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. De Geul en Gulp, die eeuwen geleden het landschap vormden, kabbelen nu rustig voort. Het is de ideale omgeving om te fietsen en te wandelen.

Een heel netwerk van fiets- en wandelroutes, is uitgezet, waardoor u zelf uw eigen route én afstand bepaalt. Geniet van de prachtige vergezichten, zie de Geuldal lammeren grazen en rust uit op een van de vele terrasjes. Of sla een balletje op één van de golfbanen die het Heuvelland rijk is.

Een andere manier om dit gebied beter te leren kennen, is met Nederlands enige bergspoorbaan. Deze tuft door het landschap en heeft vele uitstapmogelijkheden.

In het westen ligt een (Maas-)plas, die faam genieten bij vele watersportliefhebbers en die voor verkoeling zorgt tijdens de warme zomermaanden.

Via een hooggelegen plateau, dat schitterende vergezichten biedt, gaat het zuidelijk deel van het Heuvelland over grote delen van Zuid-Limburg vloeiend over in de noordelijke flank van het Heuvelland. Ook hier domineren holle wegen, kabbelende riviertjes, bossen en weiden het landschap.

Het noordelijk deel van het Heuvelland is daarnaast rijkelijk bezaaid met prachtige kastelen, bijzondere molens en de meest uiteenlopende religieuze gebouwen, waaronder een eeuwenoude basiliek. In dit deel van het Heuvelland treft de bezoeker de ideale mix aan van natuur en cultuurhistorie. De zonnige krijthellingen zorgen voor een afwisseling in het landschap, waarna de gezellige, historische dorpjes weer uitnodigen om even te pauzeren en te genieten van streekgerechten.

Stichting Natuur en Milieu heeft het gebied met maar liefst 5 sterren bekroond. De sterren werden gegeven voor de belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheid tot (natuur) recreatie en het unieke karakter van het gebied. Dus minimaal 5 goede redenen om dit gebied te bezoeken!

Slenaken (zie wikipedia)

ligt ten zuiden van Reijmerstok en grenst aan België.Teuven is de dichtstbijzijnde Belgische plaats. Slenaken wordt omgeven door verschillende bossen zoals het Grote Bos, het Branderbos en het Roebels Bos. De Gulp slingert langs het dorp, dwars door het voor toeristen aantrekkelijke centrum. Beutenaken, Heijenrath en Schilberg zijn dichtbij gelegen buurtschappen.

Het typische Heuvellandschap komt hier met zijn prachtige vergezichten goed tot uiting. De mooie parochiekerk, het slingeren van de Gulp en de vele voorzieningen bepalen de aantrekkelijkheid van de kern. In 2004 eindigde Slenaken bij de uitverkiezing ‘Groenste Dorp van Nederland’ van de stichting Entente Florale op de tweede plaats.

Omstreeks 1850 stonden in Slenaken 120 huizen die door 599 inwoners bewoond werden. Een school was er niet. Per 1 januari 2005 waren er 314 woningen, 636 inwoners en de school had 50 leerlingen.

Maastricht

dankt haar charme aan een bijzondere mix van intimiteit en grootsteedse allure. Het oudste gedeelte van de stad is de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, waar de Romeinen al een fort bouwden. Eeuwen later werd ten westen daarvan de kerk van Sint Servaas gesticht, vlak langs de oude Romeinse heirbaan naar Tongeren. Tussen beide kernen weefde zich het web van straten en steegjes dat nu het centrum van Maastricht vormt. Het is slechts paar vierkante kilometer groot, maar heeft heel wat te bieden. Na een paar stappen staat u alweer voor een volgende bijzondere winkel of stijlvolle galerie. Vanuit de cafés klinkt een geanimeerd geroezemoes, in de verte lokt een gezellig terras. Het is geweldig winkelen in Maastricht! De stad kenmerkt zich door de talloze bijzondere en exclusieve boutiekjes.

De binnenstad

Wie de Maastrichtse binnenstad bezoekt voelt zich omringd door de oude cultuur en de geschiedenis die nog merkbaar in de stad leeft. Overal prachtige monumentale panden, mooie pleinen, oude kerkgebouwen en een gezellige Bourgondische aandoende sfeer.

Maastricht en Limburg horen bij elkaar.

Als provinciehoofdplaats speelt Maastricht een centrale rol op cultureel vlak. Achter de rijkdom van een bewogen geschiedenis, “versteend” in de vele monumenten (1400!), schuilt een moderne stad, internationaal georiënteerd door haar aantrekkelijke ligging in de ruimere Euregio Maas-Rijn.

De geschiedenis van Maastricht

Een brug en een graf zijn de twee vitale attributen in de geschiedenis van Maastricht. De brug was er het eerst, al in de Romeinse tijd. Ze gaf de stad haar naam: Mosae Trajectum, de plek waar je droogvoets de Maas kon passeren. Dat lokte reizigers en kooplui aan – een profijtelijke zaak – maar ook generaals: Romeinse, Spaanse, Franse en Hollandse, allemaal behept met een warme belangstelling voor de brug; hetzij om er met eigen ruiterij en voetvolk overheen te trekken, hetzij om haar onder controle te houden, zodat de concurrent er niet over kon. Wat je noemt een strategisch punt, die brug. Het duurde dan ook niet lang of er stond een muur omheen. Maastricht werd een vesting en dat was voor de Maastrichtenaren minder profijtelijk. Honger wanneer hun stad werd belegerd. Plunderingen wanneer ze werd ingenomen. Beschietingen, branden, muiterij, het viel hun allemaal ten deel. Vanaf het jaar 70, toen Laleo – zo noteert Tacitus – bij de Pons Mosae werd verslagen door de Baetasiërs, tot september 1944, toen de Duitsers de bruggen lieten springen en een handvol Amerikanen over de brokstukken naar de stad klauterde. Het graf dateert van later, van het jaar 384, en het was toevallig het graf van een heilige. Dat gaf verhalen over wonderen en toeloop van pelgrims die zo’n wonder wel eens wilden zien of – nog liever – ondergaan. Er moest dus een kerk worden gebouwd, een abdij en een logement, want pelgrims komen weliswaar om te bidden, maar hebben ook leeftocht en onderdak nodig. Het graf gaf Maastricht zijn faam: stad van Sint Servaas. Er vormde zich een hele curie van monniken en kanunniken, geestelijke heren die niet konden leven zonder boeken, die scholen stichtten en opdrachten gaven aan artiesten, componisten en architecten.

Ut Meestrechts dialek

Wersjijnlek heet gein inkel stad in eus land ‘n dialek wat nog zoe vitaol is en zoe väöl prestiesj heet es Mestreechs. Mestreechs weurt nog door hel väöl Mestreechtenere gesproke, die allemaol eve gruuts op hun moojertaol zien. Hier staat: “Waarschijnlijk heeft geen enkele stad in ons land een dialekt dat nog zo vitaal en zo veel prestige heeft als het Maastrichts. Maastrichts wordt nog door veel Maastrichtenaren gesproken, die allemaal even trots zijn op hun moedertaal.”

Waarom Vaals?

Vaals is het hart van de Euregio. België aan de rechterkant en Aken gewoon rechtdoor. Zo ziet u het namelijk als u vanaf Maastricht of Heerlen afkomt. We begroeten u vanaf het moment dat u de Abdij Sint Benedictusberg aan uw linkerkant ziet. Bij de eerste Rotonde kunt u rechts naar Vijlen, het enige Bergdorpje in Nederland. Hier kunt u bijvoorbeeld genieten van o.a. een Cubaans restaurantBoscafé het Hijgend Hert of lekker culinair in het Vijlerhof.

Rijdt u langs de bosrand verder komt u langs locaties als Lodge 7 en het prachtige Kasteel Vaalsbroek. Dan natuurlijk het Drielandenpunt waar u heerlijk kunt verdwalen in zowel het bos alsook het Labyrinth. Zeker een uitstapje waard als u in Limburg op bezoek bent.

Houdt u van een balletje slaan op de golfbaan? We hebben maar er liefst drie in een straal van slechts enkele kilometers. In Vaals zelf ligt de Golfclub Hoog Vaals, in Gemmenich kunt u terecht bij de Golf Course Mechelerhof en in Aken bij de Aachener Golfclub.

Hetgeen het centrum  van Vaals u te bieden heeft kunt u tijdens de Kunstroute met eigen ogen aanschouwen. Mocht u niet kunnen wachten kunt u hier alvast een kijkje nemen. Daarnaast kunt in het centrum op verschillende plaatsen heerlijk dineren. Ook het winkelaanbod is ruim aanwezig en men kan ook hier makkelijk een volledige dag besteden.

Breekt het weekend aan kan er in de Party en Concert Hall Fraiche altijd wel aangeklopt worden voor een feestje. Elke Vrijdag en Zaterdag trekt Fraiche volle zalen met een breed en gevarieerd aanbod van muziek uit zowel binnen- alsook buitenland. Menigeen internationale topact heeft hier al een keer een optreden gehad. Daarnaast is dit een broedplaats van muzikaal talent.

Is uitgaan niet uw ding maar geniet met volle teugen van de autosport? Wellicht is de Kartingbaan dan iets voor u, spanning en sensatie gegarandeerd!

Naast de historische locaties die u tijdens de wandeling zult ontdekken spreken ook de stukjes geschiedenis die Aken u biedt zeker tot de verbeelding. Wandelen in een historische binnenstad met bezienswaardigheden die zelfs Karel de Grote nog heeft mogen aanschouwen. Wat te denken van bijvoorbeeld de Dom van Aken pal naast het Gemeentehuis.

U ziet, ons enige logische antwoord op de vraag: “Waarom Vaals?” kan alleen maar “Waarom niet?” zijn. Zeker als u bedenkt dat wij het mooiste landschap in het heuvelland te bieden hebben ziet u dat een dagje Vaals zeker iets is dat u een keer meegemaakt moet hebben.

 

Zuid Limburg

is een nadrukkelijk Euregionaal gebied, en van hieruit is men in een wip over de Duitse of Belgische grens, een gebied dat beslist een bezoekje waard is.
 

Luik

De Stad Luik, voormalige hoofdplaats van een zelfstandig prinsdom gedurende meer dan acht eeuwen, in het centrum van een agglomeratie met bijna 600.000 inwoners, telt een bevolking van bijna tweehonderdduizend burgers. De Vurige Stede, op 22 km van Slenaken, is zeer zeker een stad met een Europese roeping. Als cultuurstad, vaderland van Georges SIMENON, André-Modeste GRETRY, Eugène ISAYE en César FRANCK, is zij tevens de zetel van een universiteit met wereldfaam. De stad is befaamd wegens de rijkdom van haar architecturaal en cultureel erfgoed, de 17 musea, de talrijke kerken en burgerlijke gebouwen. De Koninklijke Opera, het filharmonisch orkest en de schouwburgen hebben een befaamdheid verworven die onze grenzen overschrijdt. En ook en winkelstad : boetieks, het winkelcentrum en de voetgangersstraten alsmede de jaarbeurshallen trekken talrijke bezoekers aan.

De stad Luik, die vanaf de 11de eeuw geniet van stedelijke vrijheden, is een stad waarvan het volk, aan de zijde van clerus en adel, een markante rol heeft gespeeld dank zij de organisatie van zijn “goede ambachten”.

In 1817 had Luik, het “Athene van het Noorden”, zoals het werd genoemd (11de eeuw) omwille van de reputatie en de uitstraling van zijn ecclesiastische scholen, de enige Franstalige staatsuniversiteit van het land. Frans van taal en hart – de 14de juli wordt er gevierd als een Luiks feest – heeft de stad altijd opengestaan voor de Romaanse en Germaanse culturen. Luik, volgens historicus Jules MICHELET “Het Kleine Frankrijk aan de Maas”, is een wereldstad die echter nog steeds de woorden belichaamt die 25 jaar geleden werden uitgesproken op de treden van de Violette (Stadhuis) door President POMPIDOU : “Nergens heb ik de hartslag van Frankrijk zo sterk aangevoeld als hier”. Luik is rijk aan opmerkelijke musea die een nog grotere uitstraling verdienen.

Een stad van parken en tuinen, begiftigd met een belangrijk monumentaal patrimonium (het Perron, symbool van de stedelijke vrijheden, het Prinsbisschoppelijk Paleis, de Kathedraal, de Collegiale kerken van Sint-Jacob, Sint-Martinus en Sint-Bartholomeus met hun schitterende doopvonten, enz). Luik is vooral een stad waar het goed leven is, waar de rivier de ziel vormt van de stad, waar steegjes, trappen (thiers), binnenkoeren en rustige doodlopende straatjes, gelegen vlakbij het centrum, zeker de moeite waard zijn te verkennen tijdens een gezapige wandeling.

Aken

Aken is een gastvrije stad. De Romeinen voelden zich er al thuis. Ingebed in het groen vindt u er een grootsteedse allure, die ondanks dat, toch te overzien is. Voetgangers mogen zich in Aken een geprivilegieerde groep noemen. Te voet leert u de stad ook het beste kennen. Of u nu komt om te winkelen, om een kuur te ondergaan of als deelnemer aan een congres: u zult in Aken een bruisende stad ontdekken, die overloopt van levensvreugde en activiteit en die iedereen wel wat te bieden heeft. Maar dat kunt u natuurlijk zelf het beste beoordelen. Aken zal u met open armen ontvangen.

Aken is een jonge stad en dat al bijna 2000 jaar lang. Het is een wervelende stad die inspireert en fascineert. De Dom en het stadhuis, gelegen in het hart van de stad, vormen het geografische en sociale middelpunt. De Akenaren zijn trots op deze monumentale bouwwerken, die zich aan het drukke stadsleven lijken te onttrekken. Juist aan deze mix van heden en verleden ontleent Aken haar flair en haar unieke charme. De ene keer regeren romantisch ogende gebouwen het straatbeeld, dan weer hypermoderne. Oases van groen en rust wisselen zich af met drukbevolkte promenades. Naast innovatie en dynamiek is er plaats voor beschouwelijkheid. Het past allemaal op een natuurlijke wijze in het karakteristieke stadsgezicht.

Op naar Aken, redenen voor een bezoek zijn er genoeg! Aken biedt ook tal van bijzondere gelegenheden, zoals de stadsfeesten, de kunstmarkt of de kerstmarkt. Maar ook wanneer u er gewoon eens een keer uit wilt: u zult constateren dat een bezoek aan Aken u goed doet. In de verkeervrije binnenstad is veel moois te ontdekken: statige woonhuizen uit grootvaders tijd, oude pleinen, op bijna elke hoek een fontein (kenmerkend voor Aken), het “dolce vita” in tearooms en cafés en verrassend veel winkels van klasse. Als u graag winkelt dan kunt u in Aken echt uw hart ophalen. Ook na sluitingstijd is er nog van alles te doen. Akenaren voeren een druk sociaal leven en de ontmoetingsplaats bij uitstek is de binnenstad. Dat geldt vooral voor de studenten. Niet zelden is het ook laat in de avond nog druk op het eerbiedwaardige marktplein.

Een dagje Aken: oergezellig
Wij Nederlanders gaan het liefst naar Duitsland op vakantie. Vakantieland Frankrijk moet na jaren de eerste plaats afstaan aan onze oosterburen. Vooral Duitse steden zijn populair. Vandaag: Aken.

Van alle grote Duitse steden ligt Aken het dichtst bij Nederland: steek bij Maastricht in oostwaartse richting de grens over. Je kunt Aken niet missen: het ligt aan het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland. Omdat het zo lekker dichtbij ligt, is het een ideale bestemming voor mensen die even een andere geur willen opsnuiven en even een andere taal willen horen. Echt buitenland en toch vlak over de grens.
Levendig
Voor een ingeslapen stad hoef je niet bang te zijn, want er wonen ongeveer 40.000 studenten in Aken. Dat geeft altijd een hoop gezelligheid: kleine kroegjes, eettentjes en wat reuring. Eten kun je er als de beste. Bijvoorbeeld in de directe omgeving van de Dom waar een heleboel kleine straatjes zijn met allemaal restaurants, pizzeria’s, kebab-tentjes en ander lekkers. Bij mooi weer zijn er veel leuke terrasjes. Voor de shoppers en de wandelaars is Aken een klein paradijs.

Karel
Aken is een levendige stad, ondanks het feit dat de geschiedenis er zijn sporen heeft nagelaten. Wie in Aken is, kan niet om Karel de Grote heen, want op deze mooie plek liet hij zijn meest geliefde residentie bouwen. Daarnaast was hij degene die begon met de bouw van de machtige Dom die nog steeds boven de daken van het centrum uittorent. Binnen kan je onder andere de troon en het reliekschrijn van Karel de Grote bewonderen. De Dom staat op de Unescolijst van belangrijke cultuurmonumenten.

Bronnen
Aken is een officieel kuuroord, met heerlijke warme bronnen: de heetste bronnen ten noorden van de Alpen. Karel de Grote was hier niet voor niets neergestreken! Nog steeds nemen de bronnen een belangrijke plaats in in het leven van Aken. Als je echt iets heerlijks wilt meemaken op baddergebied, sla dan de hypermoderne Carolus Thermen niet over.

Keulen

Een dagje Keulen (Köln): de moeite meer dan waard.

Keulen is vooral voor Nederlanders die in de zuidelijke provincies wonen een doodnormale bestemming. Op nog geen honderd kilometer van Maastricht lokt het bruisende buitenland. De Rijn, die eigenlijk ‘van ons’ is stroomt dwars door het hart van de stad. Veel bezoekers komen er voor de verschillende beurzen, voor het carnaval en het Kölsch-bier dat hier wordt gebrouwen.

Biergärten
Keulen is vooral een stad om lekker doorheen te wandelen. Je struikelt over de leuke winkels en winkeltjes, er zijn talloze leuke tentjes waar je wat kunt eten en voor de bierliefhebbers zijn er de onvolprezen Biergärten. Hier zit je samen met de Duitsers in een lommerrijke omgeving aan lange banken halve of hele liters bier weg te werken. Voor wie ervan houdt: geweldig!

De Dom
Zelfs voor mensen die nooit naar de kerk gaan is een bezoek aan de gotische Dom overweldigend. De Dom is de grootste kathedraal van Duitsland. De bouw begon in 1248 en duurde uiteindelijk 632 jaar. Maar het resultaat mag er zijn: vanaf de ruim honderdvijftig meter hoger torens (in de zuidtoren moet je ruim vijfhonderd treden klimmen!) heb je een magnifiek overzicht over de hele stad en de rivier de Rijn.

De Rijn
Een échte stad heeft een rivier. In het geval van Keulen is dat de Rijn. Op de bruggen kun je wegdromen boven het sterk stromende water. In het uitgestrekte Rheinpark is het goed ontspannen, hetzij op een bankje met uitzicht over het water, hetzij onder de bomen of als je boft bij een mooi concert, klassiek én pop. Wie óp het water wil zijn, maakt een boottochtje.

Altstad
Alhoewel Keulen flink is gebombardeerd in de oorlog, is de Dom (oriëntatiepunt voor de geallieerde vliegers) gespaard gebleven en daardoor een flink gedeelte van de Altstadt. Vooral favoriet is de Hohe Straße: één kilometer shopping-pret. Vlak daarbij ligt de andere drukke winkelstraat: de Schildergasse. Hier komen in het hoogseizoen 15.000 bezoekers per uur! Als je dáár niet vindt wat je zoekt!

De Eifel

De Eifel is het oostelijke deel van het Middelgebergte Eifel – Ardennen. Het ligt ten noorden van de  Moezel (rivier) en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.
In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. De laatste uitbarstingen vonden 10000 jaar geleden plaats. Onderzoek wees uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is, het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 mm per jaar. Historisch gezien kwamen er in het verleden ook inactieve fases voor van 10000 à 20000 jaar, dit suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
In de Eifel zijn verscheidene ketens te onderscheiden:
· Het noordelijkste gedeelte noemt men het Ahrgebirge, dit gedeelte bevindt zich benoorden de Ahr in het district Ahrweiler;
· Bezuiden de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel (of Hocheifel), waarvan de Hohe Acht (747 m) het hoogste punt is, en tevens het hoogste punt van het hele Eifelgebied;
· In het westen, tegen de Belgische grens zijn de heuvels bekend als Schnee-Eifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuw-Eifel  met toppen die reiken tot 698 m;
· Het zuidelijke gedeelte van de Eifel is minder hoog. Het wordt doorsneden door verscheidene stromen die in noordzuidelijke richting stromen richting Moezel (rivier). De grootste van deze rivieren is de Kyll, de heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald;
· In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel.
In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor onder andere  de Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel. (Bron: Wikipedia)

Monschau

ALGEMEEN

Al sinds de 12e en 13e eeuw is Monschau een regionaal belangrijke plaats in het noorden van het Eifelgebergte op ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Aken. In 1352 verwierf het stadrechten. In de 18e eeuw was Monschau een zeer rijke textielstad met zo’n 6000 werknemers. Rond 1900 zakte de textielhandel in en werd Monschau een zeer geliefde toeristenplaats.

BIJZONDERHEDEN VAN MONSCHAU

De Altstadt van Monschau heeft een historische, middeleeuwse stadskern.
Monschau is de groene long van de noord Eifel. Het stadje grenst aan het Nationalpark Eifel en het Hochmoorgebied Hohes Venn. Met ca. 170.000 overnachtingen per jaar is het een van de drukste vakantieplaatsen in de Eifel.
Rohren is het zomer- en wintersportcentrum (skilift, langlauf, zomerrodel, midgetgolf)

In hoofdzaak leeft Monschau vandaag de dag nog van het toerisme. De Monschauer Altstadt is met 2 miljoen dagtoeristen per jaar een metropool in de Eifel. Sinds maart 1996 in Monschau een officieel luftkurort.
Vanaf 2000 is de burcht in Monschau het decor van de Open Air Klassik Festspiele.

MONSCHAU IN CIJFERS

Inwoners: 13.685 totaal waarvan 6.756 mannen en 6.929 vrouwen.
Totale oppervlakte: 95 km², waarvan 45 % bos.
Van het overgebleven deel is 84,5 % akkergrond, 14,5 % woningen en 1,0 % industrie. Dit alles is verdeeld over 7 stadsdelen.
In Monschau vallen meer dan 300 objecten onder de monumentenzorg.

De Hoge Venen

De Hoge Venen worden begrensd door Eupen in het noorden, Monschau in het oosten, Malmedy in het zuiden en Spa in het westen. Het Belgische, grootste deel ligt in de Oostkantons (de Duitstalige Gemeenschap plus de gemeenten Weismes en Malmedy) die tot 1919 bij Duitsland hoorden. Met toppen net onder de 700 meter is het het hoogst gelegen gebied van België, waaronder ook het hoogste punt van het land, het Signaal van Botrange (694 meter TAW (Tweede algemene Waterpassing (gemiddeld zeenivo bij eb te Oostende), 692 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) ), Ook ontspringen de rivieren Roer, Gileppe en Helle (Duits: Hill) in de Hoge Venen.

Het gebied kenmerkt zich door veel neerslag, gemiddeld 1500 tot 1700 mm per jaar. Door de vele stuwmeren in het gebied wordt dit water gebruikt als drinkwater en voor stroomopwekking. Het landschap bestaat naast uitgestrekte hoogveengebieden uit heuvelachtige weiden en veel bossen. In en om de verspreid liggende dorpjes zijn karakteristieke witbepleisterde boerderijen te vinden.

Door het gebied loopt ook de Vennbahn, een inmiddels gesloten spoorlijn op de grens van België en Duitsland die vroeger Aken met het Groothertogdom Luxemburg verbond.

In het hoogveengebied zijn kenmerkende heideplanten te vinden, zoals struikhei en dophei. Ook bloemen en planten die kenmerkend zijn in berggebieden, zoals orchideeën, gentianen, zonnedauw, veenbes en veenpluis voelen zich er thuis. Omdat de beweiding de laatste decennia verwaarloosd werd, zijn daarnaast struikplanten en het pijpenstrootje opgekomen. Ten zuiden van de Hoge Venen bevinden zich velden met wilde narcissen. De Japanse duizendknoop is er een woekerende invasie soort.

Bijzondere dieren zijn onder andere lynxen, edelherten, reeën, wilde zwijnen en korhoenders.

In het gebied zijn talrijke wandelroutes uitgezet, deels geasfalteerd en deels over de voor het hoogveen kenmerkende houten vlonderpaden. De Hoge Venen zijn hiervoor ingedeeld in zones: Zone A is voor wandelaars vrij toegankelijk, in Zone B is wandelen alleen toegestaan over de gemarkeerde wegen en paden, Zone C is alleen toegankelijk met gids en Zone D is volledig ontoegankelijk. De zones zijn ingesteld naar gelang de aanwezigheid van zeldzame planten en dieren. In de winter zijn de Hoge Venen bedekt met sneeuw en worden diverse langlaufloipes uitgezet. In de zomer bestaat ondanks de vele neerslag vaak brandgevaar in het hoogveen. Er zijn twee “natuurcentra” (bezoekerscentra) in het gebied. Natuurcentrum Haus Ternell in Eupen van de Duitstalige Gemeenschap van België en Natuurparkcentrum Botrange in Robertville van de provincie Luik. (bron: Wikipedia)

De Ardennen

De Ardennen (Frans: Ardennes, Waals: Årdene) vormen een bosrijk laaggebergte in oostelijk België (het grootste deel van Wallonië), Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk.
Het is de westelijke uitloper van een massief van leisteen waartoe ook het ten oosten van de Ardennen in Duitsland gelegen Eifelgebergte behoort.

Er bestaan twee indelingen ten aanzien van welk gebied precies tot de Ardennen behoort.

De ene betreft een geologische indeling. Hierbij gaat het om het eigenlijke Ardense heuvelland. De grenzen hiervan worden min of meer gevormd door de rivier de Vesder en het daarboven gelegen Land van Herve in het noorden en de rivier de Semois en het daaronder gelegen Belgisch-Lotharingen (ook wel Gaume genoemd) in het zuiden. De westgrens betreft de schisteuze depressies van de Fagne en de Famenne en de oostgrens de Eifel.Tussen de Fagne-Famenne en de Ardennen ligt een slechts enkele kilometers brede kalksteenformatie, de Calestienne.

De andere is een toeristische en cultureel-landschappelijke indeling, de ruime opvatting. Hierbij worden ook de gebieden rondom het eigenlijke Ardense heuvelland tot de Ardennen gerekend zoals de Condroz, de Fagne en de Famenne, de Gaume of Belgisch-Lotharingen, het Land van Herve en de Voerstreek.
De grenzen van deze ‘ruime’ Ardennen liggen bij de rivieren de Maas en de Samber in het westen, de Franse Maas bij Sedan in het zuiden, de Eifel in het oosten en het Nederlandse Zuid-Limburg in het noorden.
Bestuurlijk komt dit voor wat België betreft overeen met de provincie Luik (grootste deel), de provincie Namen (grootste deel), de provincie Luxemburg (in zijn geheel) en de provincie Henegouwen (alleen het zuidoostelijke deel); in het Groothertogdom Luxemburg gaat het om het noordelijke deel, Ösling genaamd en in Frankrijk om het noorden van het departement Ardennes.

Zie ook wikipedia: Ardennen