Carnaval in Zuid-Limburg

Tijdens de ‘vastelaovend’ staat Limburg op zijn kop en nodigt iedereen uit om mee te genieten van optochten, schitterende kostuums, muziek en gezelligheid. Reden genoeg om hier meer aandacht aan te besteden middels een VVV Zuid-Limburg Carnavalsspecial.
Dat carnaval al heel lang bestaat, trekt niemand in twijfel. Wel is er discussie over de oorsprong van het carnaval. Carnavalogen zijn het daarover nog steeds niet eens. Duidelijk is dat Carnaval een soort smeltkroes is van heidense en godsdienstige rituelen, die een nieuw jaar, of een nieuwe lente inluiden. In ieder geval met veel geluid.Al in 2600 voor Christus werd in Mesopotamië een soort nieuwjaarsfeest georganiseerd waarbij een misdadiger voor een dag tot koning werd gekroond, feestelijk werd rondgevoerd in een boot op wielen, en dan al even feestelijk werd terechtgesteld. Niks nieuws onder de zon: ook nu wordt met praalwagens rondgereden, een Prins Carnaval verkozen en worden poppen (die b.v. Prins Carnaval symboliseren) opgehangen of feestelijk in brand gestoken.Het huidige carnaval is een echt levensfeest en wordt aan de vooravond van het veertigdaagse vasten gevierd. Naar Duits voorbeeld worden in de meeste Nederlandse en Belgische carnavalsplaatsen prinsenverkiezingen georganiseerd en treedt een Raad van Elf (carnavalsbestuur) op. Tijdens carnaval is Limburg ‘The place to be’!

De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven. De kleding wordt verruild voor het carnavalskostuum en muziekinstrumenten worden van zolder gehaald. De haring wordt ingelegd, ‘nonnenvotten’ gebakken, gehaktballen gerold, koude schotel klaargemaakt en menig Limburgs pilsje getapt. Carnavalsoptochten trekken als een bonte stoet door de dorpjes en steden. Schitterend uitgedoste en geschminkte mensen springen en hossen in de cafés. Jong en oud storten zich in het feestgedruis en vrolijkheid regeert. Wie wil dit nu niet eens meemaken?

 

Blauwe schuit vaart uit

In Heerlen is op maandag 8 februari om 11.30 uur voor de 60e keer de Blauw Sjuut (de blauwe schuit) uitgevaren om de Vastelaovend aan te kondigen in de Euregio.

Tot en met vrijdag 12 februari vaart de Blauw Sjuut langs diverse scholen, zorgcentra en gemeenten in de Euregio.

Op vrijdag 12 februari komt de Blauw Sjuut om 21.30 uur weer in het centrum van Heerlen aan, na een 5 daagse omzwerving, waarna het carnavalsfeest los barst.

Over de historie en het routeprogramma van de Blauw Sjuut kunt u meer lezen op www.blauwsjuut.nl

 Grote optocht Sittard

Sittard maakt zich op voor de grote optocht op zondag 14 februari. Deze carnavalsoptocht trekt al sinds 1882 door de straten van Sittard, is van uitzonderlijke kwaliteit en trekt jaarlijks ongeveer 80.000 bezoekers. De media, waaronder de televisie, besteedt veel aandacht aan dit kleurrijk en amusant schouwspel. Zo’n 3000 deelnemers vermaken meer dan 2 uur lang het publiek, dat overigens gratis langs de route plaatsneemt. In de stoet presenteren zich na weken voorpret, verenigingen, buurten, families, vrienden en andere ‘Zittesje Laam-maekesj’ op een gezellige en carnavalistische wijze. Deze vonk slaat over naar het publiek. De fraaie bonte stoet kenmerkt zich door de kunstzinnige en ingenieuze praalwagens. Na zo’ n 11 weken ‘bouwtijd’ presenteren de talrijke wagenbouwers hun creatie.
De toeschouwers kunnen naar hartelust genieten. De onderwerpen in de carnavalsoptocht zijn vol variatie. Actuele, politieke en maatschappelijke situaties worden op de korrel genomen. De spot is echter nooit kwetsend en het ‘slachtoffer’ kan er zelf mee lachen. De optocht wordt besloten door de prinsenwagen waarop de stralende Marotte-prins sinaasappels gooit naar de talrijke toeschouwers. Een ervaren jury gaat de deelnemers beoordelen in maar liefst 7 categorieën en er zijn meerdere prijzen en ereprijzen te winnen. Op de website www.optoch.nl vindt u alle wetenswaardigheden over zowel de “grote optocht” alsook over de uitslagen van de “kinderoptocht” van 7 februari jl. De organisatie is in handen van de stichting “Optoch Kommitee Zitterd”.

Lichtstoet Beek

Het fenomeen “lichtstoet” in de carnavalswereld van Limburg én Nederland is nog lang niet zo oud als de vereniging die er mee begon. Het waren “de Baeker Pottentaote (1886)” die vanaf 1992 bezig waren met de planning en organisatie van een avondoptocht. In 1995 werd die eerste “leechsjtoet” gehouden. Veel andere verenigingen hebben het concept inmiddels gekopieerd, maar de organisatie is trots dat ze de voorsprong in jaren ook nog altijd kunnen benutten in kwaliteit: De praalwagens en lichteffecten welke te zien zijn op carnavalszondag in Beek trekken jaarlijks 20 tot 30.000 bezoekers. En dat terwijl er géén entree wordt gevraagd! Kom gerust een keer kijken en ervaar het zelf, kijk op www.lichtstoetbeek.nl!

 Lichtstoet Heerlen

De Lichtstoet is inmiddels een begrip in Heerlen. Een optocht in het donker met prachtig verlichte wagens en groepen. Al sinds 2004 trekt de Lichtstoet op Carnavals dinsdagavond door het centrum van Heerlen. De stoet zal geopend worden door Harmonie St. Bernadette uit Molenberg met daarop volgend zo’n 40 deelnemende groepen en wagens. “Bij ons worden 7 series met lampjes verwerkt per pakje die een voor een vastgezet moeten worden”, aldus een trotse deelnemer. ”Het is geweldig om te zien wat mensen een moeite doen om zo mooi mogelijk mee te trekken. Gelukkig zitten we zelf niet in de jury”, aldus de voorzitter. “We vragen of mensen uit het publiek willen jureren, dat is het meest eerlijke”. Het aantal groepen wat meetrekt is ook gestegen. Al hoopt de organisatie meer einzelgänger en loopgroepen te mogen verwelkomen. Ook muziekgezelschappen zijn van harte welkom. Iedereen is uitgenodigd om op dinsdag 16 februari om 20.11 uur in het centrum van Heerlen te komen kijken. Voor meer informatie kijk op www.lichtstoetheerlen.nl.

Reuzen in Maastricht

Klik hier voor de geschiedenis van het Reuzengilde, Maastricht