CARNAVAL in LIMBURG

Carnaval in Zuid-Limburg
Dat carnaval al heel lang bestaat, trekt niemand in twijfel. Wel is er discussie over de oorsprong van het carnaval. Carnavalogen zijn het daarover nog steeds niet eens. Duidelijk is dat Carnaval een soort smeltkroes is van heidense en godsdienstige rituelen, die een nieuw jaar, of een nieuwe lente inluiden. In ieder geval met veel geluid.Al in 2600 voor Christus werd in Mesopotamië een soort nieuwjaarsfeest georganiseerd waarbij een misdadiger voor een dag tot koning werd gekroond, feestelijk werd rondgevoerd in een boot op wielen, en dan al even feestelijk werd terechtgesteld. Niks nieuws onder de zon: ook nu wordt met praalwagens rondgereden, een Prins Carnaval verkozen en worden poppen (die b.v. Prins Carnaval symboliseren) opgehangen of feestelijk in brand gestoken.Het huidige carnaval is een echt levensfeest en wordt aan de vooravond van het veertigdaagse vasten gevierd. Naar Duits voorbeeld worden in de meeste Nederlandse en Belgische carnavalsplaatsen prinsenverkiezingen georganiseerd en treedt een Raad van Elf (carnavalsbestuur) op. Tijdens carnaval is Limburg ‘The place to be’!
De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven. De kleding wordt verruild voor het carnavalskostuum en muziekinstrumenten worden van zolder gehaald. De haring wordt ingelegd, ‘nonnenvotten’ gebakken, gehaktballen gerold, koude schotel klaargemaakt en menig Limburgs pilsje getapt. Carnavalsoptochten trekken als een bonte stoet door de dorpjes en steden. Schitterend uitgedoste en geschminkte mensen springen en hossen in de cafés. Jong en oud storten zich in het feestgedruis en vrolijkheid regeert. Wie wil dit nu niet eens meemaken?
Blauwe schuit vaart uit
In Heerlen is op maandag 8 februari om 11.30 uur voor de 60e keer de Blauw Sjuut (de blauwe schuit) uitgevaren om de Vastelaovend aan te kondigen in de Euregio.
Tot en met vrijdag 12 februari vaart de Blauw Sjuut langs diverse scholen, zorgcentra en gemeenten in de Euregio.
Op vrijdag 12 februari komt de Blauw Sjuut om 21.30 uur weer in het centrum van Heerlen aan, na een 5 daagse omzwerving, waarna het carnavalsfeest los barst.
Over de historie en het routeprogramma van de Blauw Sjuut kunt u meer lezen op www.blauwsjuut.nl
Grote optocht Sittard
De toeschouwers kunnen naar hartelust genieten. De onderwerpen in de carnavalsoptocht zijn vol variatie. Actuele, politieke en maatschappelijke situaties worden op de korrel genomen. De spot is echter nooit kwetsend en het ‘slachtoffer’ kan er zelf mee lachen. De optocht wordt besloten door de prinsenwagen waarop de stralende Marotte-prins sinaasappels gooit naar de talrijke toeschouwers. Een ervaren jury gaat de deelnemers beoordelen in maar liefst 7 categorieën en er zijn meerdere prijzen en ereprijzen te winnen. Op de website www.optoch.nl vindt u alle wetenswaardigheden over zowel de “grote optocht” alsook over de uitslagen van de “kinderoptocht” van 7 februari jl. De organisatie is in handen van de stichting “Optoch Kommitee Zitterd”.
Lichtstoet Beek
Lichtstoet Heerlen

Reuzen in Maastricht
Klik hier voor de geschiedenis van het Reuzengilde, Maastricht